2015. június 17., szerda

Misztikus világítótest = UFO

Az UFO lámpák története

Vajon miért nevezték el a ezt a lámpacsaládot ilyen furcsán?
Ennek egyszerű, de mégis érdekes magyarázata van.
Az UFO lámpák élete az 1960-as évek elején kezdődött. Először közvilágításra használták.
Ahogy épült és modernizálódott Budapest és a nagyobb városok, úgy változott az image és a közutak, közterek meg és kivilágítási igénye.
A lámpákat kinézetük miatt nevezték el UFO-nak. Nagyon találóan, hisz a 18 m magas oszlopokon, gombafej alakú ernyőben lévő 4db1000 és 4db 400 W-os kis méretű, nagy nyomású, nagy fényerejű, hideg fényű, magas fénypontú, higanylámpa magason és messzire nagy fényt bocsátott ki, ernyőjének alakja pedig hasonlított az UFO-ra.

UFO lámpák napjainkban

Ezek a lámpák kb. a 70-es évekig világították be a köztereket, de modernizált formában otthonainknak mai napig közkedvelt, díszítő eleme. A kerek búra védi és befedi a világító testet, ezért szívesen használják vizes, párás helyiségek megvilágítására.

Fali és mennyezeti, fél UFO fajtájuk közismert, melyeket akár helyi vagy irányított, de hangulat világításra is fel lehet használni akár a lakásunk bármelyik helyiségében vagy a lépcsőház, terasz megvilágítására. LED- es változatban is létezik, amely szórt fényével jól bevilágítja a teret, így központi világításként is nyugodtan alkalmazható. A színes búra választék miatt akár gyerekszobában éjszakai fényként is alkalmazható.