2015. április 27., hétfő

Konyhai megvilágítás


Otthonunk meghatározó helyisége a konyha. Akár csak egy személy, vagy egy fiatal pár, vagy egy egész család lakja a lakást, konyhára mindenkinek szüksége van. Helyi adottságaitól, kihasználtságától függően tudjuk a világítását is megoldani.
Többféle konyhatípus létezik, megvilágításukat is sokfajtaképpen alakíthatjuk.
Olvasson további világítástechnikai megoldásokat honlapunkon.

Amerikai konyha:

Manapság egyre elterjedtebb, divatos megoldás. Az új építésű lakásokra jellemző a légterek egybenyitása, de egyre több családi házat is átalakítanak az új trendek szerint. Ezekben a lakásokban találhatóak meg az amerikai konyhák. Kialakításukban jelentős szerepet játszik a fény. Figyelembe kell venni, hogy milyen természetes fényadottsága van a konyhának. Ennél a típusnál a beépített, helyi megvilágításra fektethetünk nagyobb hangsúlyt. Az egylégterű megoldás több természetes fényt enged be a konyhába. Az amerikai konyhákra jellemző a konyhaszekrényekbe épített spot világítás. Az ilyen esetekben a mennyezeti világítást is spot égőkkel szokták megoldani, ezért eltűnik az úgynevezett központi megvilágítás és egyforma fényerejű csillogó konyhát kapunk. Ezt a megoldást energiatakarékossági szempontból is ajánlhatom. Az égők fényerejével, mennyiségével, elhelyezésével lehet játszani. Fontos, hogy a munkapult és a mosogató jól meg legyen világítva, mert a beépített konyhaszekrény beárnyékol. Ne feledkezzünk meg, hogy nem csak trendinek, hanem higiénikusnak is kell lennie egy konyhának. Az ételek elkészítéséhez pedig fény kell.

Hagyományos konyha:

ennél a konyhatípusnál is van több verzió.

a., Főzőfülke:

Jellemzője, hogy kicsi alapterületű, egyszemélyes helyiség. Általában ezekben a helyiségekben ablak nincs, így célszerű stílusától függően egy központi megvilágítást adni neki, ami egyformán bevilágítja az egész konyhát. Lehetséges mennyezeti vagy helyi fénycsöves megoldás is.

Kialakításától függően van hosszúkás alaprajzú ún.

b., Csőkonyha.

Ezeknél a konyháknál a természetes fényadottságtól függően, mennyezeti, központi megvilágítást kell választanunk. Ettől függetlenül helyi megvilágítást itt is lehet alkalmazni, sőt ajánlott is pl.: munkapult fölé. Energiatakarékossági szempontból és design szempontjából is ajánlhatom erre a célra a fénycsöves vagy ledes megoldásokat.

c., Nagy „kocka” konyha.

Erre a konyhatípusra a belső nagy légtér és négyzet alakú alaprajz jellemző. Általában az ilyen konyhát ebédlőként is használják nem „csak” az ételek elkészítésére. Amíg az előző megoldásoknál a konyha általában a háziasszony területe, itt szerepet játszik a család. Tehát több embert kielégítő igény és ízlésvilág szerint kell megoldani a megvilágítást. Több embernek több fényre van szüksége. Itt is ajánlott egy mennyezeti, központi megvilágítás, ami elegendő fényt nyújt, hogy a család megvacsorázzon. A csillár stílusa és formavilága mindenképp passzoljon a konyha jellegéhez. Ajánlott egy klasszikus vagy antik stílusú konyhába kovácsolt vasból készült mennyezeti konyhai lámpát, csillárt választani, energiatakarékos izzókkal. Amíg egy modern stílusú konyhába króm, vagy nikkelből készült spotégős mennyezeti lámpát. Fontos itt is a helyi megvilágítás. Lehetséges egy gyönyörű antik tálalót, vitrint, almáriumot is irányítottan helyi megvilágítással kiemelni. Nem csak a modern berendezésű konyháknál lehet ezt alkalmazni.