2015. április 23., csütörtök

A gyerekszoba megvilágítása

Gyermekünk a szemünk fénye - tartja a mondás.
Vigyázunk rájuk, óvjuk őket. Sokan tudatosan, körültekintően, mindenre felkészülve nevelik gyermeküket. Igyekszünk legjobb tudásunk szerint mindent megadni nekik, kezdve az életterük kialakításával, ahol fel fognak nőni és ez a tér: a gyerekszoba.

A gyerekszoba megvilágítása fontos kérdés, ami a gyerek korával változik, ahogy a gyerekszobával kapcsolatos igények is.

Csecsemő kor

Csecsemő korban legtöbbet alszik a gyerekszobában a gyerek, ezért ilyenkor hangulatvilágítást célszerű alkalmazni a szobájában. Fontos az, hogy teljes sötétség ne legyen, még akkor sem a szobában, ha mélyen alszik, mert egy pillanat alatt felkelhet és biztonságérzetet nyújt a csecsemő számára, hogy ha kinyitja a szemét, ha nem is teljesen élesen, de hangulatvilágításban felismeri a megszokott környezetét, attól függetlenül, hogy az anyuka nincs is ott a közvetlen közelében. Még az is előfordulhat, hogy visszaalszik magától.

Már ilyen korban is használhatók esténként a mesefigurás mennyezeti foszforeszkálós lámpák, égők, melyek ezt a fajta megnyugtató hangulatvilágítást megadják. Nappal pedig a természetes fény a legjobb a csecsemő számára.

Kisgyermekkor:

Változik az igény a megvilágítással kapcsolatban is, éppúgy mint a gyerekszoba kialakításával.
Mászik, rágcsál, ugrál, szaladgál a gyerek, olyan lámpákat kell alkalmazni, melyek gyártásánál odafigyelnek a vezetékek anyagára. A legjobb, ha elkerüljük a vezetékeket és a konnektorokat a balesetek elkerülése végett. Személy szerint a csillárokat helyezem előnyben ebben a korban. Változnak a design-nal kapcsolatban is az igények, megjelennek a TV-ben látott mesebeli lények a lámpákon, csillárokon, amiket a kicsik szívesen látnak a közvetlen környezetükben is.

Kamaszkor:

Új korba lépünk, újra váltani kell.
Ez a kor a „bandázás”, bulizás ideje. Ebben a korban már majdnem felnőttek, szívesen nyitnak a modern dolgok felé.
Sok haver jár át hozzánk, így a gyerekszobát úgy kell átalakítani, hogy sokan elférjenek benne.
El kell tüntetni mindent, ami mesefigurás , így a lámpákat is cserélni kell. A nappalok nagy részét a gyerek a haverokkal tölti, este tud csak tanulni. A szoba természetes fényadottságaitól függően előnybe helyezzük a helyi megvilágítást.  Érdemes az íróasztala körül minél több spotot vagy led világítást alkalmazni.  Ügyelni kell arra, hogy jó minőségű legyen az íróasztal lámpa, álló lámpa, éjjeli lámpa.
Az utóbbiak közül amellett, hogy hasznosak, designosak is. Formavilágukkal moderné tudjuk tenni a volt mesés gyerekszobát.